BrandýsDnes.cz
BrandýsDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Vojáci trénují taktiku a soustředěnost nejen v blátě na cvičišti ale i na šachovnici

30.11.2022
BRANDÝS NAD LABEM - Svědomitost, strategické myšlení nebo schopnost předvídat kroky nepřítele. Nejen to mají společné šachy a armáda. Jak můžou šachy pomoci vojákům v terénu a které získané dovednosti z armády naopak při hře uplatní? Ve dnech 14. až 16. listopadu se u 26. pluku velení, řízení a průzkumu v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi konal Přebor resortu MO v šachu a bleskovém šachu. Tato soutěž každoročně spojí vojáky z povolání, občanské zaměstnance, vojáky aktivní zálohy, vojáky v záloze i ve výslužbě nebo také válečné veterány a příslušníky Československé obce legionářské.
Foto: acr.army.cz
"Šachy mají nejen na bývalé i současné vojáky jednoznačně pozitivní vliv a s armádou mají hodně společného. Například vyžadují disciplínu, rychlé a správné rozhodování a dodržování stanovených pravidel. Takže takový turnaj může tyto vlastnosti jedině posílit," říká Jozef Dundálek, účastník turnaje z odboru obranné standardizace. Důvodů, proč se turnaje účastnit, je podle něj hned několik. "Může to být vrozená soutěživost, kontakt s podobně zaměřenými lidmi nebo i setkání kamarádů. Svědčí o tom i celkem pravidelná opakovaná účast. Navíc odhaduji, že v armádě máme zhruba 300-400 aktivních šachistů," dodává.

Prolnutí dvou světů


A v čem konkrétně mohou být vojáci-šachisté napřed, v čem jim naopak může taková šachová partie pomoci? Po celou dobu trvání je potřeba absolutní soustředěnost, musí sledovat protivníka, předvídat i několik tahů dopředu a dokázat analyzovat jeho činnosti.

Voják (i) šachista by zkrátka měl umět předvídat - co se stane na šachovnici nebo na bojišti - jak se protivník zachová. Měl by umět nalézt nejlepší variantu a v duchu si přehrát několik partií, aby správně vyhodnotil situaci na šachovnici. Při bleskovém šachu má naopak na rozhodování jen několik sekund, takže musí být přesný, rychlý a s vynikající pamětí.

Voják (i) šachista musí být schopen řešit problémy a musí mít strategické myšlení. Měl by si umět rozvrhnout čas, ale zároveň i pracovat pod tlakem - klasický a bleskový šach. V obou rolích musí být člověk trpělivý, nesmí se unáhlit nebo udělat zbrklá rozhodnutí - o svém kroku dlouho přemýšlí a bere ho jako nejlepší řešení.

Vojáci při šachu navíc trénují i svědomitost - jedna chyba může zničit nekolikahodinové úsilí, ve vojenské praxi ale třeba ztrátu lidských životů. Svou roli hraje i emoční stabilita, kdy si nesnadná situace na šachovnici i při bojovém nasazení žádá obtížné rozhodování a voják (i) šachista se musí v kritických situacích koncentrovat.

Pohár Václava Grguriče


Letošní přebor nesl název "Pohár Václava Grguriče v bleskovém šachu", a to podle čs. legionáře 1. světové války, účastníka bitvy u Zborova, několikanásobného vítěze armádního šachového turnaje a přeborníka v bleskových partiích. Dalším zpestřením tohoto přeboru byla účast Františka Trávníčka, předsedy Spolku vojenské historie Valtice, z.s., který na tento přejmenovaný 1. ročník přivezl pravé historické trofeje Václava Grguriče z let 1930 a 1935. Dále věnoval putovní pohár, který bude navazovat na tradice a odkaz legionáře Václava Grguriče v bleskovém šachu.

I přesto, že se při partii i dvě hodiny jen mlčí, jde přes šachy navázat osobní vztahy. "Po 18 letech od ukončení práce u bojového útvaru v Táboře tam znám asi 1-2 lidi. Vždy je příjemné mluvit s někým, kdo tam momentálně pracuje," řekl pan Dundálek.

O poháry a medaile bojovalo celkem 22 hráčů z resortu obrany. Soutěž o nejlepšího hráče v šachu vyhrál poručík Jaroslav Hejl z Bechyně, který mimo jiné vybojoval i nejcennější kov v šachu bleskovém, a tím pádem se stal přeborníkem. Právem obdržel i putovní pohár pro rok 2022.

Zdroj: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Středočeský kraj a Hlavní město Praha chystají velkou soutěž na železniční dopravce

Středočeský kraj a Hlavní město Praha připravují výběrová řízení na dopravce ve veřejné drážní dopravě. S novými dopravci by měly na koleje vyjet nové či modernizované vlaky. Nové smlouvy by měly začít platit od prosince 2029. Největší kontrakt ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazv ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...





Pondělí 6.5.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes