BrandýsDnes.cz
BrandýsDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

Carlo Goldoni - POPRASK NA LAGUNĚ

Kdy:
Pátek 25.04.2014 od 20:00 hod
Kde:
Městské kino , Brandýs nad Labem
Pořadatel:
Účinkující:
Sdílet:

Komedie Poprask na laguně patří k posledním, které Goldoni napsal před definitivním odjezdem do Paříže. Premiéru měl v roce 1762.
Autor se zde obrací k prostředí, které dobře znal. O vzniku komedie a jejím sepětí s vlastními zážitky Goldoni píše: "Žil jsem v mládí nějaký čas v Chiozze jako koadjutor kancléře. Měl jsem tu pořád dost a dost co dělat s tím početným neklidným obyvatelstvem složeným z rybářů, námořníků a ženských, kteří všichni nemají jiné shromaždiště než ulici. Seznámil jsem se s jejich mravy, jejich zvláštním dialektem či hantýrkou, poznal jsem jejich veselou letoru i jejich prohnanost. Dovedl jsem je tedy vylíčit, jak náleží."

Jedná se o tzv. komedii chórickou, kde jednají postavy jednak "sólově", tedy sami za sebe, jednak jako součást jednotlivých vzájemně se neustále spojujících i rozdělujících skupin. V tomto smyslu jde opět o dědictví komedie dell´arte, které však dokázal Goldoni geniálně využít v duchu své reformy a v jistém smyslu tedy i povýšit: těžiště Poprasku totiž nespočívá v dramatických situacích jako takových, ale ve způsobu, jakým je ta která situace ztvárněna.
Vstupné: 80 Kč / 100 Kč

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



34,528017044067