BrandýsDnes.cz
BrandýsDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 28.03.2024 [e]
Nové připady:
14
Ukončená očkování:
6 982 235
Hospitalizovaných:
16
Vyléčení:
4 715 259
Aktivní případy:
298
Úmrtí celkem:
43 518

Ministr zemědělství Toman: Není důvod panikařit, produkce potravin je plynulá, zásob je dost

15.03.2020
Problém s výrobou, ani distribucí potravin do obchodů nemáme. Není proto důvod panikařit a nakupovat přehnaně velké zásoby nad limit běžného týdenního nákupu. Uvedl to ministr zemědělství Miroslav Toman po sobotním jednání s představiteli zemědělských nevládních organizací, zpracovateli, potravináři a zástupci obchodníků.
Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) | Foto: MZ ČR
"Účastníky schůzky jsem informoval o dosavadních krocích vlády, a jak tyto kroky ovlivní produkci a distribuci potravin. Se zemědělci a potravináři jsme si ustanovili koordinační štáb a v jeho rámci si každý den budeme předávat informace od vlády a veřejné správy i od zemědělců a potravinářů, abychom věděli, co budou aktuálně potřebovat, aby byla zajištěna plynulá výroba a distribuce potravin," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle ministra je také třeba v co nejvyšší míře zajistit běžné farmářské a zemědělské činnosti v souladu s agronomickými postupy a zemědělským kalendářem, který všichni hospodáři znají už po generace.

"Chci ubezpečit zemědělce a potravináře, a zejména veřejnost, že stát a Ministerstvo zemědělství mají připraveny krizové plány i pro případ možného narušení dodávek potravin. V tuto chvíli pracujeme na tom, abychom zemědělcům a potravinářům co nejvíce snížili administrativu, aby se mohli plně soustředit na výrobu. Jednotlivá opatření budeme postupně zveřejňovat, pracujeme například na možnosti posunutí některých termínů u žádostí o dotace či odložení některých kontrol," uvedl ministr Toman.

"Jsem ráda, že vznikl koordinační štáb, kde si můžeme vyměňovat informace a pružněji reagovat na všechny nastalé situace. Rovněž ujišťuji všechny, že výroba je plynulá a zásoby potravin jsou dostatečné. Uděláme i nadále vše proto, aby spotřebitelé byli ve svých požadavcích plně uspokojeni," řekla prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová.

Ve spolupráci s dalšími resorty je nutné pro potravinářskou výrobu zajistit dostatek dezinfekčních prostředků a ochranných pomůcek. Na tom již na Ministerstvu zemědělství pracuje ministrův krizový tým. Miroslav Toman bude také na vládě prosazovat přednostní odbavení kamionů s potravinami a surovinami do výroby na hraničních přechodech, aby nečekaly dlouhé hodiny v kolonách.

Mze bude také jednat s Ministerstvem vnitra o tzv. blokové výjimce pro zahraniční pracovníky v prvovýrobě, zpracování, distribuci, obchodu a zemědělství, aby byla zajištěna veškerá činnost všech firem, které se podílejí na distribuci potravin od výroby až po obchod.

"Velmi oceňuji, že ministr Toman svolal toto jednání s účastí od zemědělců po obchodníky, abychom mohli společně řešit plynulost prodeje. Děkuji také za podporu při zapojení brigádníků či pracovníků restaurací či hotelů do výroby nebo prodeje potravin bez zbytečné byrokracie," dodal prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Do práce v potravinářství se nyní mohou formou brigády zapojit i studenti potravinářských nebo jiných vysokých škol. Zájemci se mohou přihlásit prostřednictvím Potravinářské komory, Svazu obchodu a cestovního ruchu nebo i Ministerstva zemědělství a budou nasměrováni do příslušných podniků.

MZe je také ve spojení s potravinovými bankami. Potraviny ze školního programu Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol bude chtít vzhledem k uzavření škol distribuovat přes potravinové banky, aby nebyly znehodnoceny. Potravinové banky jsou na to připraveny.

Miroslav Toman vyjádřil podporu dozorovým orgánům, které dohlíží na to, aby všechny potraviny na českém trhu byly bezpečné a zdravotně nezávadné. Ocenil a poděkoval také všem lidem pracujícím v zemědělství, potravinářství a dalších sektorech v kompetenci Ministerstva zemědělství za jejich práci v těchto těžkých dnech.

Zdroj: MZ ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Zprávy

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se mohou těšit na tradiční jízdy do turisticky atraktivních míst, ale i na některé nové trasy. Vedle ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

V Brandýse nad Labem začala stavba dalšího veřejného přístaviště pro malá plavidla

Nové plovoucí molo, které umožní 12 rekreačním lodím přistát v těsné blízkosti centra města, vyrůstá v Brandýse nad Labem. Jeho stavbu v pátek zahájil ...

Středočeský kraj chce opět rozjet dotační Fond homogenizace dopravní infrastruktury

Středočeský kraj chce i letos vypsat dotační Fond homogenizace krajské dopravní infrastruktury. V krajském rozpočtu je na fond alokována částka 75 mil ...

Finanční podpora ve výši 10,3 milionů korun míří na rozvoj malých obcí ve Středočeském kraji

Zastupitelé schválili 23 žádostí o dotaci na rozvoj malých obcí do 2000 obyvatel. Na projekty bude ze Středočeského Fondu obnovy venkova využito téměř ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes