BrandýsDnes.cz
BrandýsDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Maminky manažerky a stoupající věk rodiček

09.08.2019
Celosvětově se zvyšuje věk budoucích maminek a Česká republika v tomto trendu není výjimkou. Gynekologové, porodníci i porodní asistentky tak musí reagovat na nové výzvy a situace, které s sebou tento věkový posun přináší. Ze statistických údajů vyplývá, že průměrný věk budoucích maminek je 31 let. Nároky na ženy se mění jak v soukromém, tak i pracovním životě. Ženy jsou ve velmi důležitých a vysokých pracovních pozicích, kde chtějí uspět a budují si svou kariéru.
Foto: amic.cz
"Žít v této uspěchané a náročné době není snadné. Jsou jiné nároky na bydlení, poplatky, provoz domácnosti a každý je ovlivněn ekonomickou situací - mateřskou, rodičovskou dovolenou. Tyto a mnohé další faktory přispívají k pozvolnému, ale vytrvale stoupajícímu průměrnému věku maminek," říká Pavla Jelínková, vrchní sestra gynekologicko-porodnického a neonatologického oddělení v Nemocnici Mělník, kterou provozuje skupina VAMED MEDITERRA, a doplňuje: "Tuto skutečnost potvrzují i aktuální statistiky z našeho pracoviště, kdy v roce 2015 byl průměrný věk maminek 29 let. Po třech letech se jedná již o 31 let. Obdobná situace panuje i v ostatních zařízeních. Mnoho českých porodnic v roce 2018 uvádělo, že registrují vyšší průměrný věk nastávajících maminek. V témže roce dokonce věk rodiček v ČR poprvé překonal třicítku. Věkový průměr v celé Evropě je o něco nižší, tedy 29 let. Tento trend u nás trvá od 90. let minulého století, v západním světě zhruba o 15 let déle. A to přesto, že doporučovaný a optimální věk pro první dítě je mezi 20. až 24. rokem věku."

Jaký je ideální věk pro mateřství?
Tělo ženy je po fyzické stránce na mateřství nejlépe připraveno ve věku mezi 20. až 24. rokem věku. Otěhotnět jde snáz. Mladá žena je plná sil a energie, a to je v období těhotenství a při samotném porodu velice důležité. "Pokud budeme mluvit o období po porodu, tělo se rychle zotaví a při péči o miminko pociťuje mladá maminka menší únavu. Nesmíme zapomenout rovněž na to, že mladé ženy se samy většinou s ničím neléčí. Jinak to ale může být s rovinou psychickou. Ženy v tomto věku často studují nebo jsou teprve na začátku kariéry či partnerského vztahu a mnohdy narychlo řeší zázemí, které je potřeba pro miminko zajistit," uvádí Pavla Jelínková.

Starší nastávající maminku musí lékař pečlivě hlídat
Se stoupajícím věkem řeší lékaři často již samotné otěhotnění, které v některých případech nejde tak snadno. "Pravděpodobnost spontánního otěhotnění s narůstajícím věkem klesá. Zdravotní stav nastávající maminky v porodnicky vyšším věku může ovlivnit řada zdravotních obtíží, jako jsou například vysoký krevní tlak, cukrovka, onemocnění srdeční, štítné žlázy, očí či kloubů. V současnosti již mohou otěhotnět i ženy po odstranění části tkáně děložního čípku, s myomy na děloze či s dalšími nemocemi ženských orgánů. Do hry leckdy vstupují i psychické obtíže a psychiatrická onemocnění. V případě otěhotnění pak v rámci sledování již vstupně zdravotně zatížené maminky je zapotřebí častějších kontrol a vyšetřování nejen jí samotné, ale i budoucího miminka. V mnoha případech je třeba řešit výsledky odběrů na vývojové vady, kde ve výsledcích bývá častější odchylka, a maminky tak musí podstoupit další vyšetření," vysvětluje Pavla Jelínková.

Přese vše výše uvedené nemusí většina starších maminek rodit ve specializovaných centrech. Porodnice plnící doporučené standardy pojišťoven a odborných společností - tj. dva porodníci a pediatr/neonatolog ve službě spolu s patřičným zázemím (jednotky intenzivní péče - novorozenecká a porodnická, ARO, krevní banka), je naprosto dostatečná. Tyto standardy jsou důležité pro nepředvídatelné a závažné stavy, které nejdou předpovědět sebepečlivější péčí v těhotenství.

Každá žena je jiná, v těhotenství to platí dvojnásob
Po vlastním porodu, který je fyzickou i psychickou zátěží i pro mladou ženu, přichází období šestinedělí. Poporodní rekonvalescence probíhá u starších maminek po fyzické stránce déle a maminky bývají při péči o miminko častěji unavené. Na druhou stranu mohou sobě i svému děťátku často poskytnout stabilní zázemí, na jehož budování měly dostatek času. Výhodou oproti mladším maminkám je jejich sebedůvěra, nadhled i větší psychická pohoda. Mateřství tak probíhá zpravidla v poklidu, vyrovnaně a bez většího stresu. "Samozřejmě vše spojené s těhotenstvím, porodem a mateřstvím je o každé ženě jako takové a nelze všechny vložit do jednoho balíčku "věk od - do". Každá žena je jiná, má jiný pohled na svět a jiné emocionální vnímání, jinou fyzickou kondici a jinak se cítí. Těhotenství je velice krásné, ale také náročné období," doplňuje Pavla Jelínková.

Větší zkušenosti, vyšší nároky
Nejen manažerky, ale i maminky, které těhotenství odložily do vyššího věku, přichází s mnoha požadavky na těhotenství a porod. Vše vyplývá z nabytých zkušeností a získaných sociálních a ekonomických standardů. "Ve chvíli, kdy se tyto maminky rozhodnou, že si miminko přejí, chtějí si své těhotenství - leckdy bohužel jediné - co nejvíce užít. A nároky na obor pozvolna rostou," říká Pavla Jelínková.

Naštěstí dnes již nemálo porodnic vychází vstříc požadavkům této skupiny maminek a kromě běžných standardů péče nabízejí mnohé nadstandardní služby. Počínaje porodnickými kurzy, přes ultrazvukovou diagnostiku 3D i 4D, cvičení pro těhotné, aroma či balneoterapii a konče nadstandardním ubytováním v období porodu s téměř hotelovými službami včetně dostupnosti WiFi a dárky pro maminky a potomky. "Díky požadavkům maminek se tyto služby nejen u nás, v Porodnici Mělník, rok od roku zlepšují a vše je činěno proto, aby maminka zvládla co nejlépe svoji roli, v pohodlí a soukromí. A když miminko dovolí, mohla současně pokračovat i v pracovním nasazení," vysvětluje Pavla Jelínková.

V porodnici jako doma
Maminky, které si přejí mít maximální pohodlí a soukromí, ať už třeba z pracovních důvodů, nebo páry, jež se chtějí od prvních chvil po porodu cítit jako doma, mohou využít rodinné pokoje. V mělnické porodnici jsou nyní tyto pokoje dva. Nemocnice je zařídila s myšlenkou co největší podpory rodiny, rodinného zázemí a s veškerým možným komfortem, aby pro maminku, tatínka a novorozence zajišťoval co nejintimnější kontakt již od prvních okamžiků. "Naším hlavním cílem bylo nejen vybudovat pokoje s veškerou výbavou a sociálním zázemím, ale především vytvořit prostředí, ve kterém by se rodina cítila jako doma. Tyto pokoje se těší tak velkému ohlasu, že již nyní plánujeme realizaci dalších dvou rodinných pokojů. Celkově budeme moci maminkám a jejich doprovodu nabídnout 7 nadstandardních pokojů, tedy nejvíce mezi středočeskými porodnicemi rodinného typu," přibližuje Pavla Jelínková.

Rodinné pokoje v podobě hotelového apartmá
Nadstandardní pokoje rodinného typu jsou umístěné v klidném prostředí za oddělenou přepážkou oddělení, aby se zamezilo možnému ruchu z běžného provozu a dění v nemocnici. Jsou vybavené manželskou dvoulůžkovou postelí se zdravotnickou matrací, která je pohodlná pro pobyt maminky i tatínka. Moderní nábytek, kuchyňský kout s lednicí a rychlovarnou konvicí doplňují vybavení klimatizovaného pokoje. K dispozici mají rodiče také televizi, přípojku k internetu a kompletní příslušenství pro maminku a novorozence. "Rodiče mohou využít i telefonní linku přímo na oddělení neonatologie.

V případě nutnosti si tak mohou zavolat pro pomoc v péči o miminko. V pokojích jsou nainstalovány stmívače světel, aby maminka měla možnost novorozence okamžitě zkontrolovat i v noci. Součástí je sociální zařízení se speciálním sprchovým koutem, který je více prostorný a pro maminky pohodlnější. Pro miminko je v pokojích připravená váha, postýlka s monitorem dechu, speciálně vytvarovaná umyvadla určená ke koupání miminka či pohodlný kojící polštář," uvádí Pavla Jelínková, vrchní sestra gynekologicko-porodnického a neonatologického oddělení v Nemocnici Mělník.

Téměř jako Wellnes
Vybavení pokojů dolaďují příjemné doplňky, jako jsou župan pro maminku, osuška, ručníky, mýdlo, šampon či vysoušeč vlasů. "Jsme přesvědčeni, že každá maminka snadněji načerpá energii a připraví se na odchod domů, pokud se cítí stále krásná, klidná a opečovávaná. V prvních dnech po porodu je také důležité správně podpořit laktaci, nezanedbat pitný režim a stravu. Pro maximální podporu kojení má tak maminka na pokoji k dispozici neperlivou vodu a také čaje podporující tvorbu mléka. Oba rodiče mají po celou dobu pobytu zajištěnou rovněž stravu, a to snídani, oběd s výběrem ze tří druhů jídla a večeři," dodává Pavla Jelínková.

Zaměřte se na bezpečí i příjemný pocit
Těhotenství a porod bývají zásadními milníky v životě každé ženy. Důležité rozhodnutí v tomto období bezesporu představuje výběr porodnice, kterému je nutné věnovat náležitou pozornost. "Pro všechny budoucí maminky by mělo být důležité, aby si vybraly porodnici, kde funguje oddělení ARO a krevní banka. Pro potřeby miminka je zase podstatné oddělení neonatologické JIP, kterým v mělnické nemocnici disponujeme. Neméně významné také je, aby se maminka v porodnici cítila příjemně a v bezpečí. A proto, maminky, nebojte se, ptejte se, mějte požadavky. Víme, že období těhotenství a porodu je jedinečné a že si péči zasloužíte. V dnešní době lze pracoviště, které splní vaše přání, nalézt," uzavírá Pavla Jelínková.









Autor: Lenka Mrkvová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se mohou těšit na tradiční jízdy do turisticky atraktivních míst, ale i na některé nové trasy. Vedle ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

V Brandýse nad Labem začala stavba dalšího veřejného přístaviště pro malá plavidla

Nové plovoucí molo, které umožní 12 rekreačním lodím přistát v těsné blízkosti centra města, vyrůstá v Brandýse nad Labem. Jeho stavbu v pátek zahájil ...

Středočeský kraj chce opět rozjet dotační Fond homogenizace dopravní infrastruktury

Středočeský kraj chce i letos vypsat dotační Fond homogenizace krajské dopravní infrastruktury. V krajském rozpočtu je na fond alokována částka 75 mil ...

Finanční podpora ve výši 10,3 milionů korun míří na rozvoj malých obcí ve Středočeském kraji

Zastupitelé schválili 23 žádostí o dotaci na rozvoj malých obcí do 2000 obyvatel. Na projekty bude ze Středočeského Fondu obnovy venkova využito téměř ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes