BrandýsDnes.cz
BrandýsDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Letošní ročník soutěže 1000 mil československých připomíná 125. výročí začátku automobilové výroby u nás

14.06.2022
Letošní ročník vzpomínkové jízdy historických vozidel 1000 mil československých se koná ve dnech 15.-18. června. Bude připomínkou a oslavou 125. výročí začátku automobilové výroby u nás, v roce 1897 vyjel z továrny v Kopřivnici první sériový automobil na českém území, legendární NW Präsident.
Foto: mkcr.cz
Soutěž začíná ve středu 15. června den před startem technickou přejímkou v Opletalově ulici před Autoklubem ČR, poslední etapa zavede posádky v sobotu 18. června do cíle před Národní technické muzeum na Letné. Na oba dny srdečně zveme širokou veřejnost, uvidíte ty nejkrásnější historické automobily u nás a užijete si doprovodný program pro všechny generace, vstup je zdarma.

Do soutěže letos vyjede rekordních 120 posádek, podle pravidel musí být startující automobily vyrobené do modelového roku 1939. "Na startu budou i tři vozy, které jely původních 1000 mil československých. Aero 750 Sport byla postavena speciálně pro tento závod, Praga Alfa v roce 1933 zvítězila a Tatra 77 V je k vidění na letošním plakátu. Trasa soutěže mezi Prahou a Bratislavou vede po co nejpůvodnější trase závodu, srdečně zvu zájemce, aby se přišli podívat k trati na projíždějící vozy a pozdravit posádky," láká diváky Miroslav Krejsa, ředitel soutěže.

Start 1000 mil československých 2022 proběhne ve čtvrtek 16. června v Opletalově ulici před budovou Autoklubu ČR mezi 6.00 a 8.00 hod. Ovšem již den předtím, ve středu 15. června od 13.30 hodin program začíná příjezdem prvních soutěžních automobilů k technické přejímce, Opletalova ulice se postupně mění v závodní depo. Pro diváky bude připraven bohatý doprovodný program, živá dobová hudba, stánky ŠKODA, časopisu Svět motorů, Czech Motorsport a další. Nebudou chybět komentované rozhovory s účastníky soutěže a možnost občerstvení. Ozdobou programu bude přehlídka unikátních modelů dobového prvorepublikového oblečení. Ve spolupráci s Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského bude připraven program pro děti připomínající legendární Elišku Junkovou. Středeční program před Autoklubem ČR bude trvat do 19.00 hodin. Akce se koná za finanční podpory Městské části Praha 1.

"Přejímka a start se koná podle stejného scénáře jako ve třicátých letech minulého století. Můžete si tak vychutnat atmosféru z dob slávy dálkového závodu mezi Prahou a Bratislavou. Tenkrát závodní auta, dnes obdivuhodné historické skvosty, některé opravdu raritní. Přijďte se podívat a užít si doprovodný program. A druhý den od šesté hodiny ranní probíhá samotný start, kdy auta odjíždí v minutových intervalech, také úžasné vidět to na vlastní oči," zve všechny Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky.

Letošní zahájení prestižního závodu veteránů se nemůže obejít bez pevného spojení oslňujících historických automobilů a původního dobového oblečení. Je to potvrzení toho, že automobily a móda k sobě vždy patřily a stále patřit budou. Ti, kteří se chtěli v minulosti pochlubit svým technickým "zázrakem", dbali o to, aby i oni byli stejně elegantní. Vždyť bez automobilů a patřičného oblečení se neobešla žádná významná společenská událost a později ani běžný pracovní den. Právem obdivovanou krásu automobilů mají v režii opět jejich majitelé, to druhé sběratelka Vlaďka Dobiášová se svojí agenturou. Tentokrát se modelky objeví v originálních modelech dvacátých a třicátých let minulého století a ani tentokrát nebudou chybět skoro nevyčerpatelné zdroje ze skříní automobilistů a klubových funkcionářů pánů architektů Edvarda Rechziegla a Rudolfa Utěšila, včetně původního oblečení jejich rodin. Připraveno je i překvapení, které určitě potvrdí propojení automobilismu a módy u příležitosti významných životních událostí. Je dobré si připomenout, že všechny modely jsou původní dobové originály, které s jejich majitelem prožily určitou část jeho života.

Na středeční akci se také podílí Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského (NPMK). Budova Pedagogické knihovny J. A. Komenského se nachází přímo vedle budovy Autoklubu ČR. Právě zde se uskuteční ve středu 15. června od 13:00 do 17:00 hodin doprovodný vzdělávací program pro děti na téma "Buď jako Eliška!" na podporu dopravní výuky. Jejich dospělý doprovod může absolvovat soutěž o knihu Jan Amos Komenský v kostce autorky M. Pánkové. A ještě tady bude také stánek BESIP s dopravní výchovou pro děti s hravými aktivitami.

"Velmi si cením toho, že se Národní technické muzeum na této skvělé akci podílí již tradičně jako spoluorganizátor. Letošní ročník soutěže připomíná 125. výročí začátku automobilové výroby u nás. Právě Národní technické muzeum je instituce, které uchovává naše kulturní dědictví a spravuje a prezentuje automobilovou sbírku obsahující nejvýznamnější vozy naší automobilové historie včetně nejstaršího u nás před 125 lety vyrobeného NW Präsident. Soutěže se každoročně zúčastní dva naše historické vozy a na sobotní dojezd do cíle připravujeme celodenní program pro veřejnost. Přijďte podpořit posádky historických vozů do cíle, zažijte atmosféru prvorepublikového závodu a fandit můžete i malým závodníkům na šlapacích autíčkách," říká generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Sobotní celodenní program Národního technického muzea je připraven především pro rodiny s dětmi. V dopoledních hodinách proběhne v areálu muzea pro jeho návštěvníky a v odpoledních hodinách před muzejní budovou. Připraveny jsou funkční modely, díky kterým děti poznají, jak funguje spalovací motor, a závody šlapacích autíček "Rallye NTM". Děti ve věku 3 až 6 let budou závodit v jízdách pravidelnosti na krásných autíčkách z dílny Czech Pedal Cars. Na všechny malé účastníky čeká odměna a na vítěze sportovní trofej. Součástí odpoledního programu na ploše před muzeem bude také stánek BESIP s programem dopravní bezpečnosti pro děti i dospělé.

Zdroj: Ministerstvo kultury
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se mohou těšit na tradiční jízdy do turisticky atraktivních míst, ale i na některé nové trasy. Vedle ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

V Brandýse nad Labem začala stavba dalšího veřejného přístaviště pro malá plavidla

Nové plovoucí molo, které umožní 12 rekreačním lodím přistát v těsné blízkosti centra města, vyrůstá v Brandýse nad Labem. Jeho stavbu v pátek zahájil ...

Středočeský kraj chce opět rozjet dotační Fond homogenizace dopravní infrastruktury

Středočeský kraj chce i letos vypsat dotační Fond homogenizace krajské dopravní infrastruktury. V krajském rozpočtu je na fond alokována částka 75 mil ...

Finanční podpora ve výši 10,3 milionů korun míří na rozvoj malých obcí ve Středočeském kraji

Zastupitelé schválili 23 žádostí o dotaci na rozvoj malých obcí do 2000 obyvatel. Na projekty bude ze Středočeského Fondu obnovy venkova využito téměř ...





Čtvrtek 28.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes