BrandýsDnes.cz
BrandýsDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Mezinárodní den archeologie si opět připomenou i středočeská muzea

14.10.2021
Mezinárodní den archeologie si opět připomenou i středočeská muzea.Některá připravila program už na tuto sobotu 16. října, další akce se budou konat o týden později, 23. října.
Foto: kr-stredocesky.cz
Mezinárodní den archeologie se koná pravidelně každou třetí sobotu v říjnu. Poprvé archeologové touto popularizační akcí upozornili na svou práci v roce 2011 ve Spojených státech amerických. Během dvou let se stal celosvětovou akcí, ke které se čeští archeologové spontánně připojili poprvé v roce 2014.

Území Středočeského kraje je díky příhodným přírodním podmínkám pro archeology otevřenou knihou, ve které učí číst i zájemce o historii. A protože archeologové tráví větší část svého profesního života v terénu, rozhodla se i středočeská muzea pozvat zájemce o poznatky z oboru archeologie také na komentované vycházky.

V sobotu 16. 10. se můžete připojit ke srazu zájemců v 9 h u vchodu vlakové nádražní budovy Benešov a vydat se "Za humna Benešova" s Muzeem Podblanicka, p. o. Trasa 12 km vycházky povede na archeologické lokality Konopiště, Tuškov, Chvojen a Kožlí. Ale už ve čtvrtek si zájemci mohou od 17 hodin vyslechnout přednášku PhDr. Jana Frolíka, CSc. (Archeologický ústav AV ČR) ve Vlašimi na zámku o Projektu Apostolus 2016 - 2018: nedestruktivní průzkum lokalit v Arménii.

Regionální muzeum Mělník, p. o. na sobotu od 10 hodin připravilo komentovanou prohlídku pravěkého výšinného sídliště a raně středověkého hradiště Zámka u Bohnic. Hradištěm provedou PhDr. Miloslav Slabina a Mgr. Lucie Hylmarová. Sraz v 10 hodin u zastávky autobusu (MHD) "Zámky" (nedaleko přívozu). Trasa povede po modré turistické značce, podél Vltavy.

Muzeum TGM Rakovník, p. o. odstartuje ve 14h z nádvoří muzea naučnou vycházku na místo experimentální stavby reduty ze třicetileté války na rakovnické letiště! Pokud přijdete, zúčastníte se pokusu postavit repliku dělostřelecké reduty z rakovnického bojiště z roku 1620. Vycházku povede archeoložka rakovnického muzea Kateřina Blažková. Tým experimentu tvoří kromě muzea také Univerzita Hradec Králové, Historický ústav AV ČR, Ústav archeologické památkové péče středních Čech, Muzeum Unhošť, Butlers Dragonerregiment, Polský svaz a především dobrovolníci z řad široké veřejnosti.

O době kamenné na Brandýssku se dozvíte na celodenním programu v Oblastního muzea Praha-východ v Brandýse nad Labem od 10 do 16 hodin další sobotu, 23. října.

Regionální muzeum Jílové u Prahy pozve v neděli 24. října od 10 do 15 hodin. Připravena je i ukázka výcviku římských legionářů a krátké tematické přednášky, tzv. "jednohubky".

A jestli Vaše srdce začne bít pro archeologii silněji, navštivte web Cesty archeologie spravovaný Ústavem archeologické památkové péče středních Čech, p. o., který se kromě své odborné práce věnuje také mnoha popularizačním a vzdělávacím projektům. Mimo jiné vede i Informační centrum keltské kultury na zámku Nižbor s blízkým keltským oppidem Stradonice a chystá se na rozšíření své činnosti na keltské oppidum Závist.

Zdroj: Středočeský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Kulturní instituce Středočeského kraje představily svůj adventní program

Středočeské galerie a muzea představily bohatý adventní program. Návštěvníci se mohou těšit na výstavy, vánoční trhy, koncerty, výtvarné dílny či soutěže napříč Středočeským krajem. Tento rok advent začíná 3. prosince, ale některé akce mohou zájemci ...

Letní prázdninová soutěž Déčka již po osmé, tentokrát s podtitulem Konec telky?!

Stejně jako v předchozích letech přichází Déčko s letní prázdninovou hrou pro celou rodinu, tentokrát s podtitulem Konec telky?! Principem je motivova ...

Středočeský kraj bude na olympiádě dětí a mládeže v Královéhradeckém kraji reprezentovat 88 sportovců

V neděli 22. ledna 2023 začíná 20. ročník Olympiády dětí a mládeže, který se bude konat v Královéhradeckém kraji. Středočeský kraj bude reprezentovat ...

Rada Středočeského kraje podpořila spolufinancování projektových záměrů na rozvoj kultury a cestovního ruchu

Krajští radní schválili spolufinancování celkem čtyř projektových záměrů z oblasti kultury a cestovního ruchu. Celková hodnota projektů činí více než ...

V pátek 28. října 2022 se otevřou brány středočeských muzeí a galerií zdarma či za symbolické vstupné

Střední Čechy se připravují na Den Středočeského kraje, který se koná tradičně 28. října v den státního svátku a vzniku samostatného Československa. P ...





Pátek 29.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes